Umut Toprak

Doç. Dr. Umut Toprak
utoprak@agri.ankara.edu.tr
0 (312) 596 1283

1979 yılında Mersin`de doğdu. 1997 yılında Mersin Toros Fen Lisesinden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden 2001 yılında bölüm birinciliğiyle mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini yine aynı bölümde böceklere karşı biyolojik mücadele ajanı olarak kullanılan bakulovirusler üzerine yaptığı çalışmasıyla 2004 yılında tamamladı. Bu çalışması esnasında Christian-Albrechts Üniversitesinde araştırmalarda bulundu. 2005 yılında A.B.D.`ye giderek Iowa State Üniversitesinde bakulovirus molekuler biyolojisi üzerine çalıştı. Aynı yıl Kanada Tarım Bakanlığı doktora bursunu kazanarak Saskatchewan Universitesi Biyoloji bölümüne girmeye hak kazandı ve 2011 yılında bu bölümde doktora eğitimini tamamladı. Bu çalışmaları esnasında Pennsylvania State Üniversitesinde de araştırmalarda bulundu.

Doktorası süresince böcek moleküler biyolojisi, fizyolojisi, biyokimyası ve moleküler teknikleri kullanarak yeni böcek mücadele stratejilerinin geliştirilmesi üzerinde çalıştı. 2008 yılında Entomological Society of Saskatchewan tarafından verilen Arthur Brooks eyalet ödülünü, 2010 yılında ise böcek patolojisi bilimine yaptığı katkılardan dolayı Society for Invertebrate Pathology tarafından verilen en üst kategori araştırma ödülü olan Mauro Martignoni ödülünü kazandı. Yine 2010 yılında böceklere karşı entegre mücadele yönetiminde geliştirdiği yeni tekniklerden ötürü Monsanto firması sponsorluğunda Canadian Society of Agronomy tarafından verilen Integrated Pest Management Scholarship ödülünü kazandı. 2014 yılında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Teşvik Ödülü’nü kazandı. Yurt içi ve yurt dışı projelerde yürütücü ve araştırıcı olarak çalıştı.

Halen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olup, Tarım Bilimleri Dergisi’nin Sorumlu Editörlüğü ve Türkiye Entomoloji Bülteni Yayın Kurulu Üyeliği görevlerini yapmaktadır. Aralarında Annual Review ve Trends dergi gruplarının da yer aldığı 19’ı uluslararası dergide olmak üzere toplam 27 araştırma makalesi bulunmakta olup araştırmalarına 415 atıf almıştır. 16 Şubat 2015 tarihinden itibaren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve  Uygulama Çiftlikleri Müdür’ü olarak görev yapmaktadır.