AğU

Öğrencimize Society for Invertebrate Pathology’den Ödül

Fakültemiz Bitki Koruma Bölümü’nde Doç. Dr. Umut Toprak danışmanlığında doktorasını yapan Emre Caner, “Modeling peritrophic matrix defense against pathogens infecting per os in Leptinotarsa decemlineata (Coleoptera: Chrysomelidae)” başlıklı çalışmasıyla,  Böcek patolojisi ve mikrobiyal mücadelenin uluslararası çatı kuruluşu olan “Society for Invertebrate Pathology’nin “Bakteri Bölümünce” verilen  “2017 Yılı Travel Award” ödülünü kazanmıştır. 13-17 Ağustos 2017 tarihinde A.B.D.’de University of California San Diego’da gerçekleştirilen Society for Invertebrate Pathology’nin 50. Kongresinde ödülünü alan öğrencimiz davetli olarak bir de sunum gerçekleştirmiştir. Emre Caner, çalışmasıyla insanlardaki mide mukus tabakasının karşılığı olan ve böceklerde patojenlere karşı savunmada rol alan peritrofik matriks’in yapısındaki proteinleri ülkemizin de önemli bir zararlısı olan patates böceğinde dünyada ilk kez ortaya koymuştur. Üniversitemiz BAP birimi tarafından da desteklenen projede Max Planck Enstitüsü-Almanya ve Kanada Tarım Bakanlığı da partner olarak yer almaktadır. Projede, patates böceği ile mücadelede tarım ilaçlarına karşı Bacillus thurungiensis gibi alternatif biyoajanlarının etkinliğinin artırılmasına yönelik bilgilerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Emre Caner’i bu başarısından dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Prof. Dr. Ergin Dursun