ŞUB
2017

Ankara Üniversitesi ile Osijek J.J.Strossmayer Üniversitesi Arasında Akademik İşbirliği

7-10 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Osijek (Hırvatistan) ziyareti sırasında Ankara Üniversitesi ile Osijek J.J.Strossmayer Üniversitesi arasında bir akademik işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Bu imza ile iki üniversite arasında öğrenci ve öğretim elemanı/araştırıcı değişimi, ortak bilimsel etkinlikler düzenleme ve projeler hazırlama konusunda işbirliği kararına varılmıştır. Proje imza protokol törenine A.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Rektör Yardımcısı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Bahaddin Güzel, A.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, A.Ü. Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, A.Ü. Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuray Yazıhan, A.Ü. Dış İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlhan Karasubaşı ve Hırvatistan J.J.Strossmayer Üniversitesi Rektörü, Ziraat ve Gıda Fakültesi Dekanları, Üniversite AB İlişkileri temsilcileri ve öğretim üyeleri, Zagreb Türk Büyükelçiliği, Hırvatistan Ziraat Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Bölgesel Gelişme ve AB Bakanlığı üst düzey temcilcileri katılmış, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi konu ile ilgili iyi niyet ve destek görüşlerini belirtmişlerdir. İki üniversite arasındaki işbirliği protokolü ve proje konusu ile ilgili mülakatlar Hırvatistan yerel ve ulusal basınlarında yer almıştır.

Bu ziyaret sırasında aynı zamanda Ankara Üniversitesi Ziraat ve Tıp Fakülteleri, Osijek Üniversitesi Ziraat ve Gıda Fakülteleri, Ankara Üniversitesi Teknokent firması olan KİMERA Yaşam Bilimleri AR-GE Biyoteknoloji, Sağlık, Gıda Kimya, Makine Üretim Danışmanlık Ltd.Şti ve ZukunftsENERGIE GmbH (Almanya) arasında “Novel Probiotic Strains for Human and Animal Consumption” başlıklı bir proje işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Bu işbirliği anlaşması çerçevesinde Türkiye ve Hırvatistan’da insan orijinli probiyotik suşların izolasyonu, genotipik ve fenotipik tanımlanması, biyouyumluluk ve probiyotik testleri ile ticari üretime uygunluk testleri gerçekleştirilecektir. A.Ü.Ziraat Fakültesi bünyesinde izolasyon ve fenotipik tanımlama çalışmaları yürütülecek ve sağlık, gıda ve yem uygulamalarına  uygunluk gösteren izolatların geliştirilmesi ve liyofilizasyon çalışmaları, prototip ürün geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecektir. A.Ü. Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan ve Sağlık Bakanlığı ruhsatlı Fizyopatoloji Klinik Araştırmalar Laboratuvarında ise probiyotik bakterilerin tanımlanmasında kullanılan toksisite, adherans, mukozal immünite, safra asidi dirençlilik testleri, mide asidi dirençlilik testleri yapay sindirim sistemlerinde, sitokin analizleri ve diğer biyouyumluluk testleri ile sağlık ve gıda alanı ile ilgili klinik araştırmalar Tıp fakültesi bünyesinde gerçekleştirilecektir. Projenin tüm laboratuvar çalışmaları Prof.Dr.Barbaros Özer ve Prof.Dr. Nuray Yazıhan tarafından koordine edilecek ve üniversitemizin farklı birimlerinden konula ilgili araştırıcılar yer alacaktır.

Proje, Ziraat Fakültesinin Osijek Üniversitesi ile yapacağı uzun süreli işbirliğinin ilk somut adımı niteliğindedir. Bu projeyi yine Ziraat Fakültesinin önderliğinde gerçekleştirilecek bir seri proje izleyecektir. Bu projelere ait anlaşmaların da önümüzdeki aylarda imzalanması beklenmektedir.