HAZ

“International Sunflower Project Market” Yarışmasında Birincilik Ödülü

Fakültemiz Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa YILDIZ ve öğrencisi Dr. Mehdi TAHER tarafından gerçekleştirilen “A New Environmental Friendly Production Method in Sunflower for High Seed and Crude Oil Yields” başlıklı proje, 31 Mayıs 2016 tarihinde Trakya Üniversitesi, Trakya Teknoloji Transfer Ofisi ve International Sunflower Association işbirliği ile Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen “International Sunflower Project Market” proje yarışmasında birincilik ödülü aldı.

Yürütülen projede, ayçiçeğinde tohum ve ham yağ verimlerinin artırılmasında ek gübre ve kimyasal madde kullanmadan, yalnızca bitkinin fizyolojik olarak uyarılarak fotosentetik aktivitenin yükseltilmesi temeline dayanan yeni bir üretim yöntemi geliştirildi. Projede geliştirilen yöntemle, ayçiçeğinde dekara tohum veriminde %10.46 ve dekara ham yağ veriminde ise %14.98 oranında artış sağlandı. Projede geliştirilen yöntemin Türkiye’de ayçiçeği yetişticiliğinde kullanılmasıyla ülkesel ham yağ üretimimizin 120 000 ton civarında artırılabileceği, bunun ülkeye 142 milyon dolardan fazla gelir getireceği bildirildi.

Birincilik ödül alan proje kapsamında geliştirilen üretim yönteminin tarımı yapılan birçok bitkide başarıyla kullanılabileceği açıklandı.

Afiş

Yazar Hakkında